Ontwikkelen als bedrijfsarts

“Als bedrijfsarts ben je de huisarts voor het werkende leven, je zet mensen weer in hun kracht”

Dankbaar werk

Met 30 jaar ervaring als bedrijfsarts en stafarts kent Freek Broekman de wereld van bedrijfsgeneeskunde als zijn broekzak. Al 25 jaar leidt hij bedrijfsartsen op en maakt hij mensen enthousiast voor het vak. Freek: “Een bedrijfsarts is de huisarts voor het werkende leven. Daarbij ligt de focus op het welzijn van medewerkers en veilig en gezond werken. Wanneer mensen uitvallen vanwege een serieuze ziekte of aandoening, willen ze niets liever dan hun leven terug. Het is dankbaar werk hen te helpen bij het opnieuw inrichten van hun leven. Preventief, holistisch en gericht op duurzame re-integratie. Als bedrijfsarts werk je samen met andere medisch specialisten om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.”

 

Andere prioriteiten

Bedrijfsgezondheidszorg krijgt steeds meer aandacht van medisch specialisten. Freek vertelt: “In de medische wereld zijn tal van fantastische academici. Die jarenlang hard gewerkt hebben, ontzettend veel kennis en vaardigheden ontwikkeld hebben. De keerzijde is echter dat er weinig tijd is voor patiënten, je moet immers meteen weer door naar de volgende. Dat geeft druk in een omgeving waar schouderklopjes schaars zijn. Net als dat de onregelmatige diensten op spelen zodra zij in een andere levensfase, zoals gezinsuitbreiding, komen. Als je verder kijkt, kom je vervolgens snel bij bedrijfsgezondheidszorg uit.”

 

Echt het vak leren

Freek staat aan de basis van het beleid en opleidingsprogramma van zowel Rienks Arbodienst als Capability. Er is een onderscheidend programma ontwikkeld. Freek: “Bedrijfsgeneeskunde is een specifiek vak, we willen medici gericht opleiden tot bedrijfsarts. Het is ons doel hen zo snel mogelijk vakbekwaam te maken. In ons traineeship laten we onervaren artsen gericht kennismaken met ons vak. Met uitstekende begeleiding van een supervisor, senior arts, die structureel meekijkt. Maar ook trainers en mentoren die zowel theorie behandelen als coaching bieden. En doordat je elke maand bij een andere discipline meekijkt, ga je heel specifiek aan de slag met de breedte van het vak. Je loopt in de verschillende Prevermo-bedrijven mee en leert ook van je medebehandelaars, zoals een psycholoog en arbeidsdeskundige. In dit unieke trainingsprogramma van 1 jaar vinken we alle belangrijke onderdelen af om jouw vakbekwaamheid te verhogen. Waarbij we zorgvuldig de continuïteit en kwaliteit borgen.”  

Het leuke is dat onze manier van werken niet in beton gegoten is. We hebben allemaal een inbreng om dingen te verbeteren.
Mariska Korfmaker
Medewerker Servicebureau

De juiste route 

In navolging van het traineeship stromen onze bedrijfsartsen in opleiding door naar de 4-jarige basisopleiding Medisch specialist voor arbeid en gezondheid. Freek: “Door de combinatie van werk en studie maken zij vlieguren en combineren ze theorie met praktijk. Het perfecte recept om écht vakbekwaam te worden. Je schakelt met senior bedrijfsartsen, leert adviseren op directieniveau en implementeert preventieve veranderingen. Je werkt in een multidisciplinair team en krijgt binding met onze eigen mensen en klanten. Daar bovenop komt dat je bij de diverse medische bedrijven van Prevermo binnenkijkt, zodat je alle facetten van bedrijfsgezondheidszorg goed leert. Samen stippelen we de juiste route uit.” 

 

Energie en voldoening

Freek juicht de komst van meer bedrijfsartsen alleen maar toe. “Tot op de dag van vandaag vind ik het opleiden van de nieuwe generatie geweldig. Ik maak hen graag enthousiast over dit mooie vak. Daarnaast werk ik zelf nog steeds 2 dagen mee als bedrijfsarts. Je zet mensen weer in hun kracht. Door te helpen en te coachen. Dat geeft zo veel energie en voldoening. Waar huisartsen of medisch specialisten vaak slechts enkele minuten krijgen, begeleiden wij hen 1 of 2 jaar. Je werkt onder meer samen met arbeidsdeskundigen, maatschappelijk werkers, psychologen en fysiotherapeuten. We zetten gezamenlijk in op high-end revalidatie, waardoor mensen hun leven weer terugkrijgen. En dat blijft fantastisch om aan bij te dragen”, sluit Freek af.  

Vanuit veerkracht vooruit

Bekijk de vacatures