Omscholen van huisarts naar bedrijfsarts

Vanuit een romantisch beeld over het huisartsen vak, startte Maritsa Buijs ooit haar opleiding tot huisarts. Ze ontdekte echter al snel dat dit niet helemaal bij haar past. Na een zoektocht vond ze haar geluk in bedrijfsgeneeskunde. Hier kan ze weer voldoende aandacht geven aan patiënten, heeft ze de gewenste afwisseling en werkt ze regelmatige diensten. Sinds februari 2023 werkt Maritsa bij Rienks Arbodienst als bedrijfsarts. In dit verhaal legt ze uit dat ze nu de juiste uitdaging en balans gevonden heeft.

Een romantisch beeld, dat niet klopte

Na haar opleiding geneeskunde, rondde Maritsa de huisartsenopleiding af. “Hierop ging ik 3 dagen in de week werken als huisarts. De andere 2 dagen werkte ik in de psychiatrie, gericht op verslavingsgeneeskunde”, vertelt Maritsa. “Mijn romantische beeld over huisartsen bleek echter geen werkelijkheid. Er is de afgelopen 10 jaar veel veranderd in het huisartsen vak. Als huisarts had ik niet meer de tijd om mensen in de gemeenschap de gewenste aandacht te geven. Er was te veel druk vanuit zorgverzekeraars en administratieve druk. Na 6 maanden besloot ik mij volledig te richten op verslavingsgeneeskunde. Om mij onder te dompelen in de voor mij onbekende wereld die verslaving heet, maakte diepe indruk.”
 

Veel raakvlakken met bedrijfsgeneeskunde

Na verloop van tijd besloot Maritsa om verder te kijken en een carrière in bedrijfsgeneeskunde na te jagen. “Binnen verslavingsgeneeskunde liep ik tegen een barrière op, waar ik een opleiding tot verslavingsarts of psychiater moest volgen om verder te komen. Daar lag niet mijn ambitie. Het is een hele specifieke doelgroep, terwijl ik mij liever met bredere zorg bezighoudt. En je werkt onregelmatige diensten. Ik wist op dat punt dat ik de leukste versie van mijzelf ben als ik vaste regelmaat heb. Daarnaast vind ik het belangrijk om in het weekend sociale dingen te ondernemen. Ik kwam daardoor al vrij snel bij bedrijfsgeneeskunde uit, dat veel raakvlakken heeft met het huisartsen vak. Je kijkt hierbij naar de hele persoon en behandelt geneeskunde over de breedte. Groot voordeel: als bedrijfsarts heb je meer ruimte om mensen aandacht te geven.”

Je kijkt als bedrijfsarts naar de mens als geheel en behandelt geneeskunde over de breedte. Groot voordeel: als bedrijfsarts heb je de ruimte om mensen echt aandacht te geven.”
Maritsa Buijs
Bedrijfsarts

Leren in de praktijk

In 2015 startte ze met de opleiding tot bedrijfsarts, waarbij ze 1 opleiding dag had en 4 dagen bij een arbodienst werkte. Maritsa: “Als arts in opleiding, gespecialiseerd in bedrijfsgeneeskunde stond ik onder supervisie van een bedrijfsarts. Dat betekende veel leren in de praktijk, waarbij ik wekelijks kon sparren over casuïstiek met de bedrijfsarts. Ik leerde veel van mijn klasgenoten, hoorde hoe het op andere plekken ging en mijn netwerk groeide. Stuk voor stuk aspecten die mij energie gaven tijdens dit intensieve proces.”

Voor Maritsa was het omscholen een logische stap om te zetten. Ze vindt het leuk en belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen. Maritsa: “Vanuit mijn omgeving kreeg ik af en toe wel reacties. Is dat niet zwaar om te combineren? Gooi je jouw huidige opleiding dan niet overboord? Maar zodra ik het uitlegde begrepen veel mensen het. Dankzij mijn opleidingen kijk ik juist anders tegen dingen aan binnen bedrijfsgeneeskunde, ik haal er veel voordeel uit. Bovendien, je bent als mens nooit te oud om te leren. Ik vond het mooi om mijn tanden erin te zetten. Bij bedrijfsgeneeskunde heb je niet met gillende sirenes te maken, maar het werk biedt weldegelijk afwisseling en uitdaging.”
 

Mijn beste keuze: bedrijfsarts

Terugkijkend heeft de overstap absoluut goed uitgepakt. Maritsa: “Mijn eerder opgedane kennis kon ik meenemen in bedrijfsgeneeskunde. De realiteit matchte ook met mijn verwachtingen. Als bedrijfsarts kun je uitgebreider met patiënten praten. En de bijbehorende administratie biedt afwisseling. Daarnaast adviseer je werkgevers ook op commercieel vlak en bedrijfsniveau om bepaalde handelingen te verrichten of beleid te maken. Ook is het spanningsveld interessant, waarbij je naar een werkgever toe niets mag zeggen over de medische historie van een werknemer. Dat kan lastig zijn omdat een werkgever vaak wil weten wat een medewerker mankeert en wanneer hij of zij weer gaat werken. Als bedrijfsarts mogen wij geen medische informatie delen met de werkgever.”

“Naast de inhoud, past de praktische kant ook uitstekend bij mijn levensfase”, legt Maritsa uit. “Ik werk op vaste tijden en ook regelmatig vanuit huis, dat is prettig met 3 kinderen. Wat mij betreft is er nu de ideale combinatie: ik heb uitdaging in mijn werk, leuk contact met collega’s en ik kan mijn gezin op een fijne manier draaien. Het is de perfecte balans.”
 

Zorg er zelf voor dat je werk leuk blijft

Eerder dit jaar is Maritsa gestart bij Rienks Arbodienst. “Van een grote arbodienst stapte ik bewust over naar een kleinere organisatie. Binnen een hecht team word je sneller gezien en kun je zelf meer impact maken. Naast mijn reguliere werkzaamheden als bedrijfsarts, bied ik supervisie aan 3 bedrijfsartsen en begeleid ik 1 adviseur arbeid en gezondheid. Ook ben ik onderdeel van een aantal werkgroepen om binnen Rienks beleidsmatige verbeteringen door te voeren. Het is leuk om nieuwe dingen te blijven doen en jezelf uit te dagen. Dat is wat mij betreft ook de sleutel om je werk leuk te houden. Dat maakt dat ik bij Rienks op mijn plek zit.”

Overweg jij een overstap naar een andere arbodienst of wil je wellicht de opleiding tot bedrijfsarts volgen? Bij Rienks Arbodienst zoeken we voor de regio’s Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Leeuwarden, Groningen en Utrecht nieuwe bedrijfsartsen. Werk, net als Maritsa, in een hecht team waar je uitgedaagd blijft worden.

Vanuit veerkracht vooruit

Bekijk de vacatures