Je bent nooit te oud om te leren

Marcel Tjia, 62 jaar en 5 jaar werkzaam bij Rienks Arbodienst. Waar hij eerst werkte als bedrijfsarts in opleiding, is hij vorig jaar gestart als bedrijfsarts. “Bij Rienks Arbodienst kijken we niet naar klachten en beperkingen, maar juist naar veerkracht en belastbaarheid. Het draait om mensen. Als bedrijfsarts vind ik dat een mooi uitgangspunt.” Een kleine organisatie, hechte club mensen en ruimte voor ontwikkeling maken dat hij nu op zijn plek zit. “Mijn carrière wil ik hier over een aantal jaar tot een passend einde brengen.”

De overstap naar bedrijfsgeneeskunde

Vanaf 1996 werkte Marcel als keuringsarts. Tot het moment dat hij eens moest invallen bij een arbodienst. “Er ging een wereld voor mij open”, legt Marcel uit. “Met name omdat je meer persoonlijk contact hebt en mensen coacht. Bedrijfsgeneeskunde sprak mij meer aan. Ik startte in 2006 de opleiding tot bedrijfsarts, bij een van de grotere arbodiensten van Nederland. Helaas slaagde ik toen op dat moment nog niet. Na enkele jaren besloot ik om het nogmaals te proberen. Dit keer bij een kleinere partij, Rienks Arbodienst. Kortere lijnen, dichter bij huis, een sterk aanbod en positieve aanpak.” 
 

Je houdt je bezig met mensen        

Een belangrijk aspect voor Marcel om zich op te leiden tot bedrijfsarts is het persoonlijke contact. Hij legt uit: “Werk is voor mensen een groot onderdeel van het leven. Er wordt vaak gedacht: ‘ik werk, dus ik besta’. Als bedrijfsarts probeer ik mee te denken met mensen. Door een weg te zoeken om medewerkers toch in het werk terug te laten keren. Dat doe ik door mensen te motiveren en te denken in oplossingen. Ik verleg de focus van gezondheidsklachten en beperkingen naar veerkracht en een positieve mindset. Die aanpak gericht op positieve gezondheid leeft binnen Rienks Arbodienst en onderstreep ik.”                    

Bij Rienks Arbodienst kijkt men echt naar iemands competenties. Welke richting wil je op en waar wil je in groeien? 
Marcel Tjia
Bedrijfsarts

Ambities worden gestimuleerd

Uitdaging en ontwikkelmogelijkheden zijn er genoeg binnen Rienks Arbodienst. Dat beaamt Marcel: “Hier kijkt men echt naar iemands competenties. Je krijgt de ruimte om zelf met ideeën te komen. Welke richting wil je op en waar wil je in groeien? Dat is een stukje eigenaarschap dat vanuit Rienks Arbodienst gestimuleerd wordt. Ik volgde zelf de opleiding tot bedrijfsarts. Door 1 dag per week te leren en 4 dagen te werken als bedrijfsarts in opleiding. Dat was voor mij een goede combinatie. Ervaringen uit de praktijk nam ik mee naar de opleiding en de kennis uit de opleiding kon ik direct toepassen. Het is een mooie wisselwerking, waarin Rienks Arbodienst je faciliteert om jezelf te ontwikkelen.”

Er liggen allerlei kansen. “Zo ben ik onlangs toegetreden tot de OR. En help ik om het gedachtegoed rondom positieve gezondheid en veerkracht in het bedrijf te verspreiden. Als onderdeel van een klankbordgroep. Buiten de reguliere werkzaamheden zijn er genoeg andere zaken waar je je tanden in kunt zetten. Als je ambities hebt, stimuleert Rienks Arbodienst die absoluut.” 
 

Groot en klein genoeg

Na diverse jaren als Arboarts voor grote arbodiensten gewerkt te hebben, streek hij 5 jaar geleden neer bij Rienks Arbodienst. “Dat was een bewuste keuze”, stelt hij. “De organisatie is een stuk kleiner en ik ben hier geen nummertje. Er zijn ook veel kortere lijnen. Zeker nu we als organisatie met regiokantoren gaan werken. Daardoor ontstaat er een andere dynamiek. We worden zelfsturende teams en regelen alles zelf vanuit onze eigen regio. Dat zorgt voor meer verbinding onderling en met klanten. We zijn als organisatie groot genoeg om uitdagende projecten op te pakken. Maar tegelijkertijd plukken we de vruchten van onze kleine regioteams doordat we echt samenwerken en snel kunnen handelen.” 
 

We doen het samen

In de praktijk schakelt Marcel dagelijks met de Adviseurs Arbeid & Gezondheid (AAG), administratief medewerkers en het secretariaat. “De AAG’s vormen een verlengstuk voor mij en we voeren nauw overleg. De dossiers en aanpak spreken we geregeld door. Dat is prettig samenwerken, want we houden elkaar scherp. Samen passen we de taakverdeling aan, afgestemd op het type klant. Daarnaast is er voor mij als bedrijfsarts een goede afwisseling tussen werkzaamheden. Van spreekuren en administratie tot team overleggen. En ik onderhoud leuke contacten met klanten, vaak ontstaan vanuit langlopende samenwerkingen.

Collega’s onderling zijn altijd bereid om elkaar te helpen. Ook zijn er leuke uitjes, bijeenkomsten en lunches. Regelmatig lig ik in een deuk met mensen. Op de meest onverwachte momenten. De humor onderling is top, daar haal ik elke dag energie uit.”

 

Tips voor nieuwe medewerkers?

“Houd de zaak scherp, voor jou als professional”, begint Marcel. “Stippel voor jezelf een route uit. Wat wil je bereiken? Wat wil je ontwikkelen? En maak dat vooral ook kenbaar bij Rienks Arbodienst. Zij helpen je vervolgens waar het kan om je plannen waar te maken. Gelukkig krijg je hier de tijd om in het werk te groeien. En zodra je een beetje gewend bent, kun je aan de slag met persoonlijke ontwikkeling.”

Vanuit veerkracht vooruit

Bekijk de vacatures