Meer afwisseling en een betere werk-prive balans

Van cardioloog in opleiding naar bedrijfsarts. Voor Gert-Jan Vos, bedrijfsarts in opleiding, is het een bewuste keuze. “Ik heb de behoefte om de mens meer als geheel te beschouwen. Als cardioloog richt je je op één orgaan, binnen bedrijfsgeneeskunde is dat véél breder. Bij Rienks Arbodienst krijg ik de kans om mijzelf om te scholen. De afwisseling in type klanten en het maatwerk dat we leveren, is voor mij de perfecte combinatie.” Inmiddels werkt Gert-Jan 2 jaar bij Rienks Arbodienst.

Iedereen een unieke oplossing

Na jaren in het ziekenhuis gewerkt te hebben stelde Gert-Jan zichzelf de vraag: is dit het carrière pad dat ik tot in de lengte van dagen wil volgen? “Het antwoord was nee, ik wilde meer afwisseling en een betere werk-privé balans”, vertelt hij. “En dat vind je absoluut in bedrijfsgeneeskunde. Waar ik als cardioloog vaak gebonden was aan een vast, terugkerend protocol om mensen te behandelen, bied ik als bedrijfsarts altijd een maatwerkoplossing. Binnen bedrijfsgeneeskunde kijk je veel meer naar het individu. En help ik mensen weer beter en gezonder te worden. De uitdaging is er om mensen weer te motiveren bepaalde keuzes te maken. Daarin ligt ook een coachende rol voor een bedrijfsarts. Dat is precies hetgeen ik zoek in mijn werk.”
              

Snel schakelen, sterk samenwerken

Gert-Jan sprak met meerdere arbodiensten maar koos bewust voor Rienks Arbodienst. “Deze middelgrote organisatie kent bijzonder korte lijnen. Ik kan snel schakelen met de diverse professionals. Het werk in teamverband is hier goed ingeregeld. Denk aan de constructie met de Adviseurs Arbeid & Gezondheid (AAG). Zodra het re-integratieproces loopt kunnen zij prima zaken van mij overnemen. Zij beschikken namelijk over meer dan genoeg kennis. Als bedrijfsarts in opleiding hoef ik enkel bij te springen wanneer het proces stagneert of er calamiteiten zijn. Bijkomend voordeel is dat we elkaar goed aanvullen. Want ieder brengt zijn eigen kennis, ervaring en invalshoeken mee.”

Ik wilde meer afwisseling en een betere werk-privé balans. Dat vind je absoluut in de bedrijfsgeneeskunde.
Gert-Jan Vos
Bedrijfsarts in opleiding

Inzetten op ontwikkeling

Binnen Rienks Arbodienst krijgen medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Gert-Jan: “Voor mijn opleiding tot bedrijfsarts ben ik 1 dag per week vrij gepland voor opleidingsactiviteiten. Die dag staat dan ook écht in het teken van de studie. Daarnaast kijk ik ook 1 dagdeel per 2 weken met mijn opleider naar casussen. En is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Ook hier komen de korte lijnen weer tot zijn recht.” 

Anderzijds is Rienks Arbodienst onderdeel van de overkoepelende Prevermo Groep. “Je ziet veel kruisbestuiving ontstaan. We kunnen alle experts van zusterorganisaties om advies vragen. Denk bijvoorbeeld aan Adaptics, die ijzersterk is in preventie van verzuim.”
 

Toegankelijk en verbindend

“Als bedrijfsarts in opleiding zit ik het gros van de tijd bij klanten op locatie. Dan is het prettig om goed contact te onderhouden met collega’s”, legt Gert-Jan uit. “Binnen Rienks Arbodienst heerst er een ons-kent-ons-sfeer. De cultuur is open en niet hiërarchisch. Een mooi voorbeeld is de Veerkrachtdag die onlangs georganiseerd werd. In een mooie bosrijke omgeving stond teambuilding centraal. Alle medewerkers volgden diverse workshops. Dan zie je dat er nog meer verbinding onderling ontstaat.”
 

De juiste dynamiek

De afwisseling in klanten spreekt Gert-Jan erg aan. “Er zijn grote arbodiensten waar je de hele week voor 1 klant werkt. Wat dat betreft biedt Rienks Arbodienst een divers klantenbestand. Variërend van productiewerk tot kantoorbanen. Van hoog- tot laagopgeleid. En alles wat daar tussenin zit. Die dynamiek vind ik mooi en houd mij scherp. Ieder individu vraagt namelijk om een unieke aanpak. Een ander pluspunt is dat Rienks Arbodienst ook luistert en meedenkt met je. Als je een voorkeur hebt voor een bepaald type klant of werkwijze is dat vaak ook mogelijk.”
 

Mijn advies aan nieuwe collega’s?

“Laat het op je af komen en vertrouw op je kunnen. Rienks Arbodienst beschikt over een zeer sterk inwerktraject”, licht Gert-Jan toe. “Je bent echt 4 weken vrij gepland. Hierin krijg je alle ruimte om mee te kijken en steeds meer op eigen benen te gaan staan. Zo leer je het snelst en ontdek je de kneepjes van het vak. Juist door ook op te trekken met ervaren collega’s. Je wordt dus absoluut niet aan je lot overgelaten. We zijn een team en maken er samen een succes van.”  

Vanuit veerkracht vooruit

Bekijk de vacatures